Κυριακή, 05 Φεβρουαρίου 2017 15:27

Πολίτικο Κιουνεφέ

Ένα υπέροχο γλυκό που αποτελείται από δύο στρώσεις φύλλο καταΐφι, μία στη βάση και μία στην επιφάνεια, ανάμεσα στις οποίες μπαίνει μια τυρένια γέμιση και σιρόπι. Στην Πόλη χρησιμοποιούν ένα λευκό, υφάλμυρο μαστιχωτό τυρί, κάτι σαν το γαΐς των Ποντίων. Σερβίρεται ζεστό με φιστίκι Αιγίνης,παγωτό ή καιμάκι. Είναι σκέτη απόλαυση !!! 
Υλικά:
* 500 γραμμάρια φύλλο καταΐφι
* 200 γραμμάρια τυρί μοτσαρέλα η ανάλατο ποντιακό τυρί
* 200 γραμμάρια μυζήθρα ανάλατη
* 150 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό
* 50 γραμμάρια γάλα ή κρέμα γάλακτος
* 1 κουταλάκι του γλυκού σαλέπι
* Λίγη βανίλια
* 1 κούπα φιστίκι Αίγινας ανάλατο ψιλοκομμένο και ψημένο
Για το σιρόπι:
* 500 γραμμάρια ζάχαρη
* Χυμός από μισό λεμόνι
* 600 γραμμάρια νερό
Πολίτικο Κιουνεφέ
Εκτέλεση:
Ξαίνουμε το κανταΐφι καλά, λιώνουμε το βούτυρο, βρέχουμε με αυτό το φύλλο κανταΐφι και βάζουμε μια στρώση σε ένα καλά βουτυρωμένο ρηχό ταψί και το πατάμε ελαφρά με το χέρι. Ανακατεύουμε τα τυριά με το γάλα ή την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνουν κρεμά, προσθέτουμε τη βανίλια και το σαλέπι. Απλώνουμε το μείγμα στη στρώση κανταΐφι και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο, στρώνουμε, πατάμε ελαφρά και βουτυρώνουμε.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 30 λεπτά και στο τέλος ρίχνουμε το σιρόπι ενώ είναι ακόμα ζεστό προς το χλιαρό.
Παραλλαγή:
Το αυθεντικό künefe το ψήνουμε στο μάτι της κουζίνας και όχι στο φούρνο, βάζουμε το βούτυρο σε ένα ρηχό ταψάκι, τοποθετούμε τις στρώσεις με τα υλικά και ψήνουμε στριφογυρίζοντας στο μάτι με προσοχή να μην καεί, αναποδογυρίζουμε για να ροδοκοκκινίσει σβήνουμε την φωτιά κόβουμε σε μερίδες και ρίχνουμε το σιρόπι που έχουμε ετοιμάσει από πριν το οποίο πρέπει να είναι προς το χλιαρό. Περιχύνουμε με φιστίκι Αιγίνης και το τρώμε ζεστό. Συνοδεύεται με παγωτό καϊμάκι και είναι ένα απολαυστικό γλυκό.
Αλίντα Κανάκη
Σάββατο, 09 Ιουλίου 2016 13:04

Πολίτικο παγωτό καϊμάκι

Υλικά:

 4 1/2 φλιτζάνια γάλα

20  γραμμάρια σαλέπι

1 1/4 φλιτζάνια ζάχαρη

1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

2 βανίλιες

Εκτέλεση:

Σε βαθύ κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα με την ζάχαρη να ζεσταθεί και ανακατεύουμε για να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη άλλα χωρίς να πάρει βράση το γάλα η φωτιά μας πρέπει να είναι χαμηλή.
Σε μεταλλικό μπολάκι βάζουμε λίγο από το ζεστό γάλα, το σαλέπι και την βανίλια και ανακατεύουμε πολύ καλά να διαλυθεί  καλά το σαλέπι.
Προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα με το σαλέπι, στην κατσαρόλα με το καυτό γάλα ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει βράση πάντα σε χαμηλή φωτιά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε το παγωτό καϊμάκι στην κατάψυξη και κάθε μισή ώρα για τις επόμενες 3 – 4 ώρες ανακατεύουμε για να γίνει το παγωτό μας αφράτο και χωρίς κρυστάλλους. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης η καβουρδισμένο αμυγδαλάκι.

Αλίντα Κανάκη

Τρίτη, 05 Ιουλίου 2016 12:18

Γλυκό με φράουλες και μπισκότα

ΥΛΙΚΑ:

* 3 Συσκευασίες μπισκότα Μιράντα

2 φακελάκια κρέμα σοκολάτας στιγμής

1 φάκελο κρέμα φράουλας στιγμής

6 κουτ. σούπας κονιάκ

3 κουτιά γάλα εβαπορέ

1 κεσεδάκι φράουλες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ετοιμάζετε τις κρέμες στιγμής σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τις βάζετε στο ψυγείο για όση ώρα σύμφωνα με τις οδηγίες για να παγώσουν. Στη συνέχεια, σε ένα πιάτο ρίχνετε τις 6 κουταλιές της σούπας κονιάκ και 5 κουταλιές γάλα εβαπορέ. Ανακατεύετε για λίγο και μέσα στο μείγμα βουτάτε ένα, ένα τα μπισκότα γρήγορα και από τις δύο πλευρές. Σε ένα πυρέξ τοποθετούμε με τη σειρά τα μπισκότα μέχρι να καλυφθεί όλη  η επιφάνεια του. Έπειτα, ρίχνετε από επάνω από τα μπισκότα την μισή δόση από την κρέμα σοκολάτας και την στρώνετε σε όλη την επιφάνεια. Προσθέτουμε ψιλοκομμένες φράουλες. Ξανά, βουτάτε τα υπόλοιπα μπισκότα στο κονιάκ και το γάλα και καλύπτετε πάλι με τον ίδιο τρόπο την επιφάνεια και αφού καλυφθεί ρίχνετε τώρα την υπόλοιπη κρέμα σοκολάτας και από πάνω την κρέμα φράουλας. Και το γλυκό σας είναι έτοιμο! Μπορεί να μπει για λίγο στο ψυγείο και να το βγάλετε μόλις θέλετε να το σερβίρετε. Μπορείτε τα μπισκότα που σας έχουν μείνει να τα αξιοποιήσετε για ντεκόρ και να τα τρίψετε στο μούλτι και να τα γαρνίρετε από επάνω στο γλυκό σας! Παραλλαγή του γλυκού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κρέμα στιγμής βανίλια ή μπισκότο και να επιτύχουμε διαφορετική εμφάνιση. Είναι υπέροχο δροσερό και απολαυστικό.

Καλή επιτυχία!!!

Αλίντα Κανάκη

Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2016 14:10

Καζάν Ντιπί πολίτικο

Yλικά:

1 λίτρο γάλα (βουβαλίσιο)

1/2 κούπα ρυζάλευρο ή νισεστέ

1/4 κούπας ζάχαρη

5-6 κουταλάκια σούπας ζάχαρη για το κάψιμο της επιφάνειας

1-2  κουτ. σούπας  ανθόνερο

Εκτέλεση

Σε μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε το γάλα, το ρυζάλευρο ή το νισεστέ, τη ζάχαρη, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα συνέχεια για να μη σβολιάσει. Βράζουμε έως ότου πήξει προσέχοντας να μη κολλήσει η κρέμα. Σε λίγη ώρα θα δείτε ότι αρχίζει να πήζει.. η κρέμα θα πρέπει να είναι παχύρευστη, απαλή και όχι σφιχτή. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το ανθόνερο, ανακατεύουμε κατά διαστήματα έως ότου κρυώσει για να μην πιάσει κρούστα. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε την ζάχαρη έως ότου πάρει ανοιχτό χρώμα καραμέλας αφήνουμε να πάρει δύο τρεις βράσεις και στρώνουμε σε μέτριο ταψάκι. Από πάνω ρίχνουμε την κρέμα και βάζουμε το ταψάκι στο μάτι της κουζίνας έως ότου δούμε ότι η καραμέλα μελώνει και το γλυκό μας αποκτά αυτή την υπέροχη κρούστα του καζάν ντι πί. Ελέγχουμε με σπάτουλα να μην καεί ο πάτος και πικρίσει το γλυκό. Αποσύρουμε από την φωτιά αφήνουμε να κρυώσει και τοποθετούμε στο ψυγείο. Το γλυκό σερβίρετε αναποδογυρισμένο με σπάτουλα η κρέμα του  που είναι ελαφρώς καμένη και καραμελωμένη, έχει μια χαρακτηριστική γεύση και μυρωδιά που το κάνει απολαυστικό, δροσερό και μοναδικά υπέροχο στη γεύση. Σερβίρεται και σε ρολάκια, κόβουμε μακρόστενες λουρίδες και τυλίγουμε αναποδογυρισμένα με την σπάτουλα. Γαρνίρετε με ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης και κανέλα. Eίναι το αγαπημένο μου γλυκό!!!


Αλίντα Κανάκη

Πέμπτη, 28 Απριλίου 2016 12:31

Τσουρέκι γεμιστό με σοκολάτα

Υλικά για τη ζύμη:

Αλεύρι για τσουρέκι πολυτελείας 1 κιλό και 250 γρ.

Νωπή μαγιά 100 γρ. (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για νωπή μαγιά,2 φακελάκια ξηρή).

7 Αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

Φυτικό βούτυρο 150 γρ. λιωμένο χλιαρό

Γάλακτος βούτυρο 100 γρ. λιωμένο χλιαρό

αλάτι 1/2 κουταλάκι του γλυκού

Ζάχαρη 400 γρ.

Ξύσμα πορτοκαλιού από 1/5  πορτοκάλι

Μαστίχα 1/2 κουταλάκι του γλυκού

Μαχλέπι ½  κουταλάκι του γλυκού

Κακουλέ ½ κουταλάκι του γλυκού

Γάλα χλιαρό 3 φλιτζάνια του τσαγιού

Νερό χλιαρό 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού

1 αυγό για επικάλυψη

Για τη γέμιση

Κουβερτούρα 150 γρ.

Κρέμα γάλακτος 80 ml

Μέλι 1 κουταλιά σούπας

Λικέρ πικραμύγδαλο amaretto

Για την επικάλυψη

Κουβερτούρα  400 γρ.

Κρέμα γάλακτος 250 ml

Μέλι 1 1/2 κουταλιά σούπας

Λικέρ πικραμύγδαλο amaretto

Αμύγδαλα φιλέ καβουρδισμένα ή καρύδια ή φιστίκι Αιγίνης

Κερασάκια, πορτοκάλι, σύκο γλασέ.

Παρασκευή

Για τη ζύμη: Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Τρίβουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, λιώνουμε στο γουδί ή μπλέντερ το ξύσμα, το μαχλέπι, το κακουλέ,τη μαστίχα και 1/2 κουταλιά σούπας ζάχαρη μέχρι να γίνουν σκόνη. Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, προσθέτουμε το χλιαρό νερό και 1/2 φλιτζάνι χλιαρό γάλα, 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, το αλάτι και 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι ,ανακατεύουμε, μέχρι να γίνει ένας χυλός αραιός. Το σκεπάζουμε με πετσέτα, το βάζουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Σε άλλο μεγάλο μπολ, βάζουμε τη ζάχαρη με τα αυγά και τα χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να αφρατέψουν καλά. Προσθέτουμε στο μπολ με τα αυγά και το χλιαρό γάλα, συνεχίζουμε να χτυπάμε με το μίξερ και προσθέτουμε τον χυλό της μαγιάς αφού έχει φουσκώσει καλά. Χτυπάμε με το μίξερ και προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, χτυπάμε για 5 λεπτά περίπου και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μας με απαλές κινήσεις. Παράλληλα την ώρα που ζυμώνουμε προσθέτουμε λίγο - λίγο το χλιαρό βούτυρο (ανακατεύουμε τα δύο βούτυρα μαζί) απαλά βουτώντας τα χέρια μας μέσα. Είναι το μυστικό για να γίνει το τσουρέκι μας κορδονάτο και μαστιχωτό. Ζυμώνουμε απαλά μέχρι η ζύμη μας να απορροφήσει όλο το βούτυρο. Σκεπάζουμε το μπολ, με πετσέτα το βάζουμε σε ζεστό μέρος, το αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 30 λεπτά. Αφού διπλασιαστεί, χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μπάλες. Παίρνουμε κάθε μπάλα και την χωρίζουμε σε 3 μέτρια μπαλάκια. Τα κάνουμε μπαστούνια ίδιου μεγέθους, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τον πάγκο της κουζίνας, για να μην κολλάει το ζυμάρι και με τον πλάστη ανοίγουμε το κάθε μπαστούνι σε χοντρό μακρόστενο φύλλο. Με ένα κουτάλι σούπας βάζουμε κατά μήκος σε κάθε φύλλο την κρέμα σοκολάτας που φτιάξαμε, κλείνουμε τις άκρες και τα τυλίγουμε σε ρολά ώστε κλείσουμε την σοκολάτα μέσα στην ζύμη. Πιάνουμε τα 3 μπαστούνια μαζί και τα πλέκουμε σε πλεξούδα τσουρεκιού. Σε ταψί στρώνουμε λαδόκολλα, βουτυρώνουμε και τα τοποθετούμε με απόσταση το ένα από το άλλο γιατί θα διπλασιαστούν σε όγκο και θα φουσκώσουν αρκετά, τα αφήνουμε σκεπασμένα σε ζεστό μέρος για περίπου 30 λεπτά. Χτυπάμε το αυγό μαζί με λίγο γάλα και αλείφουμε τα τσουρέκια μας αφού έχει φουσκώσει καλά. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για περίπου 30 λεπτά. Αφού ψηθούν τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τα περιχύνουμε με την σάλτσα σοκολάτας.

Σοκολάτα για την γέμιση: Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με την κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει σε χαμηλή φωτιά  αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το μέλι το λικέρ amarettoκαι ανακατεύουμε.

Σοκολάτα για την επικάλυψη: Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος μαζί με την κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει σε χαμηλή φωτιά , αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το μέλι το λικέρ amarettoκαι ανακατεύουμε. Τοποθετούμε τα τσουρέκια μας σε μια σχάρα και ξεκινάμε με μια κουτάλα να τα περιχύνουμε με την σοκολάτα μας. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε. Μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με λευκή σοκολάτα η να κάνουμε μίξη με δύο σοκολάτες. Στολίζουμε με κερασάκια γλασέ, πορτοκάλι, σύκο, καβουρδισμένο αμύγδαλο, καρύδια η φιστίκι Αιγίνης.


Αλίντα Κανάκη

Το μαχλέπι είναι αρωματικό μπαχαρικό που κατασκευάζεται από τους σπόρους της πετροκερασιάς.   

Στην γεύση είναι παρόμοιο με συνδυασμό πικραμύγδαλου και κερασιού. Χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες για να τονίσει την γλυκιά γεύση των παραδοσιακών γλυκισμάτων της πολίτικης κουζίνας .

Υλικά:

100 γραμμάρια μαργαρίνη

150 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο

μισό φλιτζάνι φυτικό λάδι

1 φλιτζάνι ζάχαρη

1 φλιτζάνι ζεστό νερό περίπου με λίγη σκόνη σαφράν για κίτρινο χρώμα (όσο πάρει)

2 κουταλάκια του γλυκού μαχλέπι

1 φακελάκι μπέικν πάουντερ

1 κρόκο αυγού

λίγο αλάτι
4-5 φλιτζάνια αλεύρι (όσο πάρει )

1 κρόκο αυγού και μαύρο σουσάμι - μαύρο άσπρο για την επικάλυψη.

Εκτέλεση:

Λιώνουμε το μαχλέπι και το μπέικιν πάουντερ στο ζεστό νερό. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη και τα ζυμώνουμε όλα μαζί. Πλάθουμε τη ζύμη σε στρογγυλά κορδόνια, τα διπλώνουμε στα τρία ή τα κολλάμε ανά τρία κομμάτια σε σχήμα τρίαινας, πλεξούδες, στεφανάκια κ.λ.π. και τα στρώνουμε σε λαμαρίνα που έχουμε πρώτα στρώσει λαδόκολλα. Περνάμε από πάνω τον κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε το μαύρο ή άσπρο σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.


Καλή όρεξη !!!!!

Αλίντα Κανάκη

Σάββατο, 12 Μαρτίου 2016 00:56

Εύκολα μπισκότα μερέντας με 3 υλικά

Υλικά:
200 γρ. μερέντα
180 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό.
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε απαλά όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Πλάθουμε μπαλάκια, τα πατάμε ελαφρά με το χέρι μας ή απλώνουμε την ζύμη και κόβουμε με κουπ-πατ. Τα τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα που έχουμε στρώσει λαδόκολλα και έχουμε βουτυρώσει ελαφρά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 15 περίπου λεπτά. Είναι πεντανόστιμα και πανεύκολα. Είναι η πιο τέλεια ιδέα για να απολαύσετε τον καφέ σας και μια υπέροχη λιχουδιά για τα παιδιά!!!
Αλίντα Κανάκη
Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2015 14:48

Πεϊνιρλί με σιρόπι

Υλικά:

250 γρ. τυρί κότατζ (ανάλατο)

3 αυγά

3 κουταλιές σούπας σιμιγδάλι χοντρό

1-2 κουταλιές αλεύρι καρύδας

1,5 κουταλιά βούτυρο γάλακτος η βουβαλινό

1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

1 κρόκος αυγού

Υλικά για το σιρόπι:

4 ποτήρια ζάχαρη

6 ποτήρια νερό

μισό λεμόνι

2 βανίλιες

Εκτέλεση:

Σε βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό και βράζουμε το σιρόπι για περίπου 15 λεπτά. Προσθέτουμε το λεμόνι και στο τέλος τις βανίλιες. Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Σε μεγάλο μπόλ ανακατεύουμε το τυρί, τα αυγά, το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, το σιμιγδάλι, το αλεύρι και το μπέικν πάουντερ. Δεν ζυμώνουμε ανακατεύουμε απαλά. Η ζύμη πρέπει να είναι μέτρια προς σφιχτή. Πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού και απλώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί. Αλείφουμε με κρόκο αυγού και ψήνουμε περίπου 15 - 20 λεπτά στους 180 βαθμούς. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να χλιαρίνουν αρκετά. Σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι και στολίζουμε στο κέντρο με ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης, η ινδική καρύδα.

Eίναι ένα υπέροχο γλυκό με απίθανη γεύση!!!

Καλή επιτυχία!!!

Αλίντα Κανάκη

Κυριακή, 15 Μαρτίου 2015 23:05

Γαλατόπιτα

Yλικά:

½ φλιτζάνι βούτυρο μαργαρίνη
2 λίτρα φρέσκο γάλα
2 φλιτζάνια ζάχαρη
6 αυγά
2 βανίλιες
ξύσµα λεμονιού
2 κουταλιές βούτυρο γάλακτος
2/3 φλιτζανιού αλεύρι
1 φλιτζάνι σιµιγδάλι ψιλό
1/4 κουταλάκι αλάτι
½ πακέτο φύλλο κρούστας
2 κουταλιές σούπας κανέλα τριµµένη για πασπάλισμα
½ φλιτάνι ζάχαρη για πασπάλισμα
6 ασπράδια αυγών

Γαλατόπιτα

Eκτέλεση
Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουµε το γάλα. Σ’ ένα µπολ ρίχνουµε τα αυγά μόνο τους κρόκους, 2 φλιτζάνια ζάχαρη, τις βανίλιες, το ξύσµα λεµονιού και τα χτυπάτε πολύ καλά µε το μίξερ για 5-7 λεπτά έως ότου αφρατέψουν καλά. Προσθέτουµε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το βούτυρο και το αλάτι και ανακατεύουµε πολύ καλά προσέχοντας να μην κάνει σβόλους το μίγμα μας. Προσθέτουμε το ζεστό γάλα σιγά σιγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Βάζουμε την κατσαρόλα σε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουµε συνέχεια µέχρι να πήξει. Στη συνέχεια σε ένα µπολ ανακατεύουµε µισό φλιτζάνι ζάχαρη µε την κανέλα. Βουτυρώνουμε ένα µεγάλο ταψί, στρώνουµε ένα ένα τα φύλλα βουτυρωμένα και πασπαλισμένα το καθένα με ζάχαρη - κανέλα (αυτό κάνει τα φύλλα μας πολύ τραγανά). Όταν στρώσουµε όλα τα φύλλα, αδειάζουμε την κρέµα αλείφουμε με 6 ασπράδια αυγών ελαφρά χτυπημένα, βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε µε κανέλα και ζάχαρη.
Ψήνουµε στους 170°-180°C σε προθερμασμένου φούρνο για 45-50 λεπτά µέχρι να ροδοψηθεί και να πιάσει μια υπέροχη κρούστα.
Αλίντα Κανάκη

Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2014 13:18

Πολίτικη Βασιλόπιτα

Υλικά:

250 γρ. φρέσκο βούτυρο γάλακτος

120 γρ. καλαμποκέλαιο

300 γρ. ζάχαρη

¾ ποτηριού σταχτόνερο, η κρεμόριο

κανέλα, γαρίφαλο

μαχλέπι

μαστίχα

1 φακελάκι μπεϊκιν πάουντερ

μισό ½ φλ. του καφέ κονιάκ,

αλεύρι, για όλες τις χρήσεις, όσο πάρει για να γίνει μία ζύμη μαλακή και αφράτη σαν του κουραμπιέ.

κρόκος αυγού

αμύγδαλο φιλέ

χρυσό φλουρί η νόμισμα

Η δόση είναι για ταψί 30 εκ.

Εκτέλεση:

Χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο με το καλαμποκέλαιο μέχρι να ασπρίσει και προσθέτουμε λίγο λίγο το σταχτόνερο και τη ζάχαρη εναλλάξ. Τέλος, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μαχλέπι, την μαστίχα. Προσθέτουμε το αλεύρι (για όλες τις χρήσεις) σιγά σιγά. Ζυμώνουμε απαλά ως που να δέσουν τα υλικά. Η ζύμη πρέπει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και να μη κολλάει στα χέρια, όπως του κουραμπιέ. Βάζουμε την βασιλόπιτα στο ταψάκι, κρύβουμε στη ζύμη το φλουρί αλείφουμε την επιφάνεια της με κρόκο αυγού και στολίζουμε με βουτυρωμένο αμύγδαλο φιλέ. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς χωρίς αέρα για 30-45 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο μας.

Καλή επιτυχία!!!

Αλίντα Κανάκη

Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου 2014 15:11

Χριστουγεννιάτικο κέικ Stolle

Υλικά

350 γρ. βούτυρο γάλακτος η μαργαρίνη

350 γρ. καστανή ζάχαρη

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

5 αυγά

100 γρ. φουντούκια

200 γρ. δαμάσκηνα

αποξηραμένα βερίκοκα

200 γρ. σταφίδες

200 γρ. αποξηραμένα cranberries

200 γρ. αποξηραμένα σύκα

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

μισό ποτηράκι κονιάκ

ζάχαρη άχνη για επικάλυψη

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε τα αποξηραμένα φρούτα και τα μουλιάζουμε σε λίγο ζεστό νερό με κονιάκ. Χτυπάμε την καστανή ζάχαρη με το βούτυρο, προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Ψιλοκόβουμε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα και τα φουντούκια. Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρόγγυλο ταψί ή μια φόρμα και ρίχνουμε την ζύμη. Ψήνουμε στους 180 C μισή ώρα και στη συνέχεια χαμηλώνουμε στους 160 C. Καλύπτουμε την επιφάνεια με χαρτί ψησίματος και ψήνουμε για περίπου άλλη μισή ώρα. Βγάζουμε από το φούρνο, βρέχουμε με το κονιάκ που μαρινάραμε τα φρούτα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Καλή επιτυχία!!!

Αλίντα Κανάκη

Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014 02:06

Χριστουγεννιάτικα μεθυσμένα Μπισκότα

Υλικά

1 ποτήρι σπορέλαιο
1 ποτήρι ρετσίνα
250 γρ. μαργαρίνη (λιωμένη)
1 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
1 1/2 κιλό αλεύρι
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 κουτάλι γλυκού κανέλα
1/2 κ.γ γαρίφαλο

1 βανίλια
γλάσο
2 φλυτζάνια άχνη ζάχαρη
3-4 κουτάλια σούπας νερό
χρώμα ζαχαροπλαστικής
λιωμένη λευκή ή μαύρη σοκολάτα
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ηλιέλαιο, το κρασί, τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη την κανέλα, το γαρίφαλο και την βανίλια. Ρίχνουμε το μπέικιν στο αλεύρι και το προσθέτουμε σιγά σιγά στο προηγούμενο μείγμα. Αν η ζύμη αρχίζει και γίνεται πολύ σκληρή αφήνουμε λίγο αλεύρι.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο και κόβουμε με κουπ πάτ. Στρώνουμε σε ένα ταψί χαρτί κουζίνας, τοποθετούμε τα μπισκότα και ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για περίπου 12-14  λεπτά. Μόλις κρυώσουν τα μπισκότα τα αλείφουμε με το γλάσο ή  με λιωμένη σοκολάτα.
Για το γλάσο, προσθέτουμε στην ζάχαρη άχνη λίγες κουταλιές νερό και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πετύχουμε μια παχύρρευστη υφή. Το μοιράζουμε σε διαφορετικά μπολ και προσθέτουμε μερικές σταγόνες από χρώμα ανακατεύοντας να γίνει ομοιόμορφο ή μπορούμε να προσθέσουμε λίγες σταγόνες λεμόνι ή βανίλια. (Προαιρετικά στη ζύμη μπορούμε να  προσθέσουμε λίγο καβουρδισμένο σουσάμι, γίνονται πεντανόστιμα  τραγανά και πολύ αφράτα).

 

Καλή επιτυχία!!!

Αλίντα Κανάκη

Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2014 16:44

Δίπλες

Υλικά:

1 κιλό αλεύρι σκληρό 
4 κουταλιές ζάχαρη άχνη 
12 αυγά 
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ 
2 βανίλιες 
φυτικό λάδι για τηγάνισμα 
1 1/2 φλιτζ. ζάχαρη ή μέλι
1 1/2 φλιτζ. νερό

Εκτέλεση:

Σε βαθύ μπόλ βάζουμε το αλεύρι. Ανοίγουμε στη μέση μικρή λακουβίτσα και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις βανίλιες, τα αυγά και το μπέικιν πάουντερ. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη μας σφικτή. Αφήνουμε για περίπου μία ώρα να ξεκουραστεί. 
Κόβουμε σε μικρά μπαλάκια και ανοίγουμε φύλλα. Χαράζουμε με ένα μαχαιράκι γραμμές, τετράγωνα η παραλληλόγραμμα σε κάθε φύλλο και δίνουμε το σχήμα της αρεσκείας μας, φιόγκους η ρολάκια.

Βάζετε το λάδι να κάψει. Ρίχνουμε τις δίπλες και τηγανίζουμε γυρίζοντας για να τηγανιστούν και από τις δύο πλευρές. Μόλις τηγανιστούν, τις βάζουμε να στραγγίξουν σε ένα πιάτο που έχουμε καλύψει με χαρτί κουζίνας. Αφήνουμε να κρυώσουν, αφαιρούμε το χαρτί κουζίνας και ραντίζουμε με κρύο σιρόπι. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη η χοντροκομμένα καρύδια και κανέλα.

Σιρόπι

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό και αφήνουμε να βράσει 5-10 λεπτά. Και οι δίπλες και το σιρόπι πρέπει να είναι κρύα για παραμείνουν τραγανές.

Καλή επιτυχία!!!

Αλίντα Κανάκη

Δευτέρα, 08 Δεκεμβρίου 2014 12:41

Πολίτικα μελομακάρονα

Το μελομακάρονο ή φοινίκι στην Πολίτικη κουζίνα είναι ελληνικό γλύκισμα που παρασκευάζεται βασικά από αλεύρι, σιμιγδάλι, λάδι, ζάχαρη, κονιάκ, μέλι, πορτοκάλι και άλλα αρωματικά. Κατατάσσεται όπως και οι κουραμπιέδες στα πατροπαράδοτα εθνικά γλυκίσματα που θεωρούνται απαραίτητα σε κάθε ελληνική οικία ιδιαίτερα την περίοδο των Χριστουγέννων.

Ζύμη: 
1 κιλό αλεύρι (για αφράτη ζύμη 500 γρ. μαλακό αλεύρι και 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις) 
1 & 1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο 
1/2 φλ.τσ. μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου) 
3/4 φλ.τσ. ζάχαρη 
Ξύσμα από 1-2 πορτοκάλια 
1 φλ.τσ. χυμό πορτοκάλι 
3-4 κ.σ. κονιάκ 
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. σόδα 

Σιρόπι: 
2 φλ.τσ. ζάχαρη 
2/5 φλ.τσ. μέλι 
3  φλ.τσ. νερό 

Πασπάλισμα: 
1 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο 
1 & 1/2 κ.γ. κανέλα 
1 φλ.τσ. καρύδια ψιλοκομμένα σε κομμάτια

 

Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι, τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη, το χυμό, το ξύσμα του πορτοκαλιού και το κονιάκ μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά και να αφρατέψουν. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε το μπέικιν και τη σόδα. Ρίχνουμε τα χτυπημένα υλικά  και ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια. Δε χρειάζονται πολύ ζύμωμα, πρέπει η ζύμη να είναι αφράτη απαλή και ελαστική. Πλάθουμε σε μετρίου μήκους οβάλ κομμάτια και τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί ή με λαδόκολλα. Τα χαράζουμε με έναν τρίφτη τυριού, από πάνω χιαστί έτσι ώστε να σχηματίσουμε μικρούς ρόμβους. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς C για 25'-30' μέχρι να ροδίσουν από πάνω. 

Σιρόπι: 
Σε μία πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά και βράζουμε για 10'. Βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα από πάνω τον αφρό και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει το σιρόπι. Μόλις βγουν από το φούρνο τα μελομακάρονα, αφήνουμε 10 λεπτά με ένα τέταρτο να κρυώσουν και τα ρίχνουμε μέσα στο καυτό σιρόπι. Όταν πιουν το σιρόπι τα βάζουμε ανάποδα σε ένα ταψί μέχρι να κρυώσουν. Από πάνω ρίχνουμε το υπόλοιπο σιρόπι και αφήνουμε αρκετές ώρες να κρυώσουν καλά. Άν θέλουμε να είναι μαλακά, σκεπάζουμε με μία πετσέτα. Για πιο υπέροχη γεύση προσθέτουμε μία φλούδα από λεμόνι, λίγη κανέλα και ένα σφηνάκι ρούμι.

Πασπάλισμα: 
Ανακατεύουμε τα υλικά μας σε ένα μπολάκι και όταν κρυώσουν καλά, τα μελομακάρονα τα γυρνάμε από την καλή τους μεριά και τα γαρνίρουμε με την κανέλα, το γαρίφαλο και την καρυδόψιχα .

Για να μην ξεραθούν τα μελομακάρονα τα βάζουμε σε πιατέλα και τα σκεπάζουμε από πάνω με μεμβράνη.


Καλή επιτυχία!!!

Αλίντα Κανάκη

Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2014 23:27

Οικονομικό γλυκό με μπισκότα

ΥΛΙΚΑ:

3 συσκευασίες μπισκότα Μιράντα

2 φακελάκια κρέμα σοκολάτας στιγμής

1 φάκελο κρέμα φράουλας στιγμής

6 κουτ. σούπας κονιάκ

3 κουτιά γάλα εβαπορέ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ετοιμάζετε τις κρέμες στιγμής σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τις βάζετε στο ψυγείο για όση ώρα αναγράφεται. Στη συνέχεια, σε ένα πιάτο ρίχνετε τις 6 κουταλιές της σούπας κονιάκ και 5 κουταλιές γάλα εβαπορέ. Ανακατεύετε για λίγο και μέσα στο μείγμα βουτάτε ένα ένα τα μπισκότα γρήγορα και από τις δύο πλευρές. Τοποθετούμε με τη σειρά τα μπισκότα σε ένα πυρέξ μέχρι να καλυφθεί όλος ο πάτος. Έπειτα, ρίχνετε από επάνω από τα μπισκότα την μισή δόση από την κρέμα σοκολάτας και την στρώνετε σε όλη την επιφάνεια. Ξανά, βουτάτε τα υπόλοιπα μπισκότα στο κονιάκ και το γάλα και καλύπτετε πάλι με τον ίδιο τρόπο την επιφάνεια. Αφού καλυφθεί ρίχνετε τώρα την υπόλοιπη κρέμα σοκολάτας και φράουλας. Και το γλυκό σας είναι έτοιμο! Μπορεί να μπει για λίγο στο ψυγείο και να το βγάλετε μόλις θέλετε να το σερβίρετε. Μπορείτε τα μπισκότα που σας έχουν μείνει, να τα αξιοποιήσετε για ντεκόρ και να τα τρίψετε στο μούλτι και να τα γαρνίρετε από επάνω στο γλυκό σας!

Καλή επιτυχία !!!

Αλίντα Κανάκη

Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2014 23:14

Σμυρνέϊκα κουλουράκια

Υλικά:

1 κιλό βούτυρο (μισό φρέσκο βούτυρο και μισό μαργαρίνη)
1 ποτήρι του νερού σπορέλαιο
1/2 κιλό ζάχαρη
3 βανίλιες
2 κ.σ μπέικιν πάουντερ
1 ποτηράκι του καφέ κονιάκ
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
ξύσμα πορτοκαλιού
αλεύρι περίπου 2 και 1/2 κιλά

2 κρόκους αυγού για επάλειψη

Παρασκευή:

Αφήνουμε το βούτυρο εκτός ψυγείου να πάρει θερμοκρασία δωματίου και να μαλακώσει. Xτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ καλά μέχρι να αφρατέψει πολύ καλά. Προσθέτουμε το σπορέλαιο σιγά σιγά, τη ζάχαρη και αφήνουμε να χτυπηθούν πολύ καλά. Προσθέτουμε τις βανίλιες, το κονιάκ, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα πορτοκαλιού. Προσθέτουμε στο αλεύρι το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύουμε και ρίχνουμε στο υλικό μας, σιγά σιγά ζυμώνοντας απαλά με τα χέρια μέχρι η ζύμη μας να γίνει ελαστική.
Πλάθουμε τα κουλουράκια σε πλεξούδες και αλείφουμε με αυγό. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο.

Καλή επιτυχία !!!

Αλίντα Κανάκη

Ετήσιες προβλέψεις 2017

Ετήσιες προβλέψεις 2017 για Gay

Κινέζικο Ωροσκόπιο 2017 - Ετήσιες προβλέψεις

Αυτά τα δοκιμάσατε;

Πολίτικα σουτζουκάκια
Πολίτικα σουτζουκάκια
15 Μαΐου 2017 Πολίτικη κουζίνα
Πέτουρα Μακεδονίας
Πέτουρα Μακεδονίας
26 Απριλίου 2017 Ζυμαρικά
Πολίτικο Κιουνεφέ
Πολίτικο Κιουνεφέ
05 Φεβρουαρίου 2017 Πολίτικα
Πολίτικο μπριάμ στο πήλινο
Πολίτικο μπριάμ στο πήλινο
04 Φεβρουαρίου 2017 Πολίτικη κουζίνα
Σαγανάκι φέτα με σουσάμι
Σαγανάκι φέτα με σουσάμι
02 Φεβρουαρίου 2017 Ορεκτικά
Πεντανόστιμη πίτσα – καρμπονάρα σε λίγότερο απο 10 λεπτά
Πεντανόστιμη πίτσα – καρμπονάρα σε λίγότερο απο 10 λεπτά
21 Ιανουαρίου 2017 Πίτσες
Kολοκυθόπιτα γλυκιά
Kολοκυθόπιτα γλυκιά
21 Ιανουαρίου 2017 Ζύμες

www.lay-out.gr/

TAROT DE ESTHER

Online Αγορές

WestTV News

http://www.westtvnews.gr/

 

West Channel

West Channel

AlindaTV